Aanmelden voor Hulp bij Praktijk VENA

Bij Praktijk VENA staan we klaar om ondersteuning te bieden aan jeugdigen en gezinnen die dat nodig hebben. Hieronder lees je hoe je je kunt aanmelden en welke voorwaarden van toepassing zijn.

Aanmeldingscriteria

Om in aanmerking te komen voor hulp van Praktijk VENA, zijn er twee manieren om je aan te melden:

Akkoord van de Betrokken Jeugd- en Gezinswerker van de Gemeente

Als de jeugd- en gezinswerker van jouw gemeente akkoord gaat met het starten van hulp vanuit Praktijk VENA, dan wordt onze hulp door jouw gemeente betaald.

Verwijsbrief van Huisarts, Kinderarts of Jeugdarts (GGD)

Je kunt ook bij Praktijk VENA terecht als je een verwijsbrief hebt van een huisarts, kinderarts of jeugdarts (GGD). Als het aangemelde kind staat ingeschreven in de  gemeente waarmee Praktijk VENA een contract heeft, dan wordt onze hulp door jouw gemeente betaald.

Contracten met Jeugdzorgregio’s 

  10 voor de Jeugd

  Dit omvat Nuenen, Geldrop-Mierlo, Son en Breugel, Waalre, Veldhoven, Helmond, Laarbeek, Someren, Deurne, Gemert-Bakel en Asten.

  Samen voor de Jeugd:

  Dit omvat Eindhoven, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-de Mierden en Valkenswaard.

  Huidige Wachttijden

  Verkennend gesprek

  Binnen twee weken kun je terecht voor een verkennend gesprek, waarin we jouw/jullie hulpvraag en situatie bespreken en bekijken welke hulp het beste bij jou/jullie past.

  Behandeling en begeleiding

  De wachttijd voor behandeling en begeleiding bedraagt momenteel  twaalf weken. Als er sprake is van urgentie kan in overleg met de verwijzend arts of met de jeugd- en gezinswerker worden bekeken of de wachttijd kan worden verkort.

  Belangrijke uitzonderingen

  Het is belangrijk op te merken dat Praktijk VENA geen ondersteuning biedt aan gezinnen met hulpvragen die te maken hebben met:

  • Ernstig agressief gedrag
  • Ernstig zelfbeschadigend gedrag
  • Fors middelengebruik
  • Acute suïcidaliteit
  • Complexe echtscheidingssituaties

  Deze situaties vereisen intensievere zorg door een groter team wat Praktijk VENA niet kan bieden. We raden in dergelijke gevallen aan om contact op te nemen met geschikte zorginstanties voor gespecialiseerde hulp. Uw huisarts of de jeugd- en gezinswerker van jouw gemeente kan hierin met je meedenken.

  Bij Praktijk VENA streven we ernaar om passende ondersteuning te bieden aan jeugdigen en gezinnen in onze regio. Als je vragen hebt of meer informatie nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen.